Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Tack alla som kämpar för ett erkännande av folkmordet

I veckan röstade representanthuset i USA för en resolution som erkänner det armeniska folkmordet med röstsiffrorna 405 mot 11. Efter många års kamp och väntan lyckades den armeniska diasporan i USA, som uppgår till mellan 1,5–2 miljoner människor, arbeta fram en resolution om att erkänna händelserna i det sönderfallande Osmanska riket mellan åren 1915–1923 som krävde över 1,5 miljoner kristna liv som just ett folkmord.

Det är en viktig seger för oss alla, som är överlevare av folkmordet och en början på upprättelse för alla som föll offer för den turkiska nationalismen och strävan efter ”en nation, ett folk och en religion”.

I resolutionen skriver man även folkmordet begicks på även andra minoriteter som assyrier/syrianer/kaldéer och pontiska greker. Den 24:e april blir nationell minnesdag för folkmordet.

Resolutionen om erkännande av folkmordet har länge hindrats från att hamna på representanthusets dagordning på grund av att USA inte vill sabotera relationerna till Turkiet som idag förnekar att ett folkmord ägt rum. Den senaste tidens frostiga relationer till Turkiet banade dock väg för att det i dag kunde röstas igenom. Det är sorgligt att ett erkännande av ett brutalt och hänsynslöst folkmord ska bero på ländernas relationer till varandra. Däremot kan vi inte annat än att glädjas åt det.

Tack till alla som arbetat för frågan och till kongressledamöterna för lojaliteten mot de kristna grupperna i Mellanöstern.

Sarkis Khatchadourian

ättling till överlevare av folkmordet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare