Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Snyggare och inte så högt vid Maren

 
Hotellplanerna vid Maren
Visa alla artiklar

Vi har tagit del av förslagen om upprustning av Marenplan och byggandet av ett hotell. Det är positivt att kommunen ställer ut förslagen och hämtar in synpunkter från Södertäljeborna, eftersom det här är en plats som vi alla äger, som påverkar vår tillvaro och trivsel i stan.

Vi välkomnar förslagen i helhet, de kommer att lyfta området till något betydligt trevligare och mer användbart för Södertäljeborna än i dag. Bland annat är det en god idé att ta bort den fula garageinfarten som finns på en av stans finaste platser.

Vi har några förslag som vi menar skulle göra planerna ännu bättre:

• Den föreslagna arkitekturen känns gedigen men ganska tråkig. Byggnaden kommer att bli ett riktmärke och det är viktigt att den får en omtyckt form. Ett "Turning Torso" som i Malmö är väl att ta i, men om man nu ska bygga stort och högt så se till att det blir ett spännande landmärke, inte en tråkig låda. Vi föreslår därför att projektet bjuder in tre–fem arkitekter till en tävling som ger alternativa förslag.

• Vi hoppas att hotellet både ska sticka ut och smälta in. Färgsättningen bör vara i harmoni med den äldre bebyggelsen.

• Även höjden är viktig, och husets avslut bör göras kreativt och fantasifullt för att bli ett attraktivt riktmärke. Vi inser att ett hotell måste ha ett stort antal rum för att bära sig ekonomiskt. Vi vädjar ändå till kommun och investerare att försöka sänka höjden så att den harmonierar med kringliggande byggnader.

• Vi förutsätter att det säkert blir publika ytor i huset, inte enbart kommersiella lokaler.

Birger Svanteson

Roland Cox

Tommy Zetterwall

Ingrid Sjökvist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare