Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Snart får kommunerna åter ansvaret för att hindra smitta

Snart kommer ett regeringsbeslut där befogenheter att stänga restauranger flyttas från regionernas smittskyddsläkare till kommunerna, återflyttar är kanske rätt ord för den rätten hade kommunerna tidigare. Så här var det.

Den moderna epidemiologin inleddes i mitten på 1800-talet av läkaren John Snow då han startade en kartläggning av ett klusterfall av kolera i närheten av en vattenpump. De sjuka sattes i karantän och vaktade av de som senare skulle kallas sundhetsinspektörer/hälsovårdsinspektörer. En undersökning/nedstängning av vattenpumpen visade på att koleran spreds via pumpen.

1863 utsåg Stockholms stadsfullmäktige en sundhetsnämnd. 1874 trädde hälsovårdsstadgan i kraft och sundhetsnämnden bytte namn till hälsovårdsnämnden. Stadens sjukhus lydde under hälsovårdsnämnden till 1933 då en särskild styrelse för sjukhusen inrättades. 2010 namnändrades hälsovårdsnämnden till miljö- och hälsoskyddsnämnden. Motsvarande skedde i alla kommuner.

Sedan tidigare fanns stadsläkare/provinsialläkare. När rikets nya hälsovårdsstadga trätt i kraft blev stadsläkaren hälsovårdsnämndens främste tjänsteman. En av uppgifterna var att tillsammans med sundhetsnämnden och dess inspektörer organisera sjukvården under de epidemier som tidvis hemsökte städer.

Epidemisjukhus började uppföras.

Hälsovårdsstadgan ersattes av det nya som var miljö. Se ovan. Och stadsläkarorganisationen upphörde i början på 1980-talet.

Tidigare fanns en länsläkarorganisation till stöd

Carl-Johan Kindgren

före detta hälsovårdsinspektör

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare