Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Skylta med att Södertälje är assyrier/syrianernas huvudstad

Södertälje är Europas (om inte världens) inofficiella huvudstad för assyrier/syrianer. Många av dessa kommer ursprungligen från Midyat i sydöstra Turkiet och därför kallas även Södertälje för Lilla Midyat. 

30–40 procent av Södertälje kommuns nära 100 000 invånare hör till folkgruppen. De allra flesta bor i själva stan, mer än hälften av tätorten tillhör alltså denna historiska kristna folkgrupp – som ökar för varje år. I många stadsdelar är siffran betydligt högre, där finns knappt någon som är icke-assyrier/syrian.

Södertälje är även hem till fotbollslagen Assyriska och Syrianska, flertal tv-kanaler som sänder över hela världen, flertalet kyrkor och två katedraler samt den enda staden i världen med två biskopar. Assyrier/syrianer pratar en dialekt av det språk Jesus och hans lärjungar samt hela regionen talade för tusentals år sedan vilket också är unik och intressant.

Jag tycker att det borde finnas en skylt, ”Välkommen till assyrier/syrianers inofficiella huvudstad” eller liknande vid entrén till Södertälje. De har byggt staden och är en del av historien och förtjänar detta.

I till exempel Chicago och Michigan har de skyltar med Little Assyria och i Los Angeles med Little Armenia.

Södertälje borde även ha ett stort monument i city för folkmordet seyfo, 1915 där hundratusentals assyrier/syrianer blev massakrerade.

Andreas

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare