Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Skyddsutrustning borde vara självklar

Är det inte främst de äldre som ska skyddas mot coronasmitta? Ändå är det frivilligt för hemtjänstpersonal att bära skyddsutrustning. Utom när man misstänker att en brukare är smittad.

Väldigt många äldre isolerar sig helt eller delvis, men löper ändå risk att bli smittade. Flera av hemtjänstpersonalen trängs på väg till sitt arbete på bussar och tåg, där det kan vara svårt att hålla avstånd. Det i sig, borde räcka som anledning till att personalen borde bära skyddsutrustning hos även äldre som anses vara friska.

Nyligen stod i LT att hemtjänstföretaget Eveo har hög sjukfrånvaro, men att det ändå går så bra på grund av att många äldre nu avsäger sig hemtjänsten. Det är väl klart som fan att många gör det. Att hålla det rekommenderade avståndet på två meter när man behöver hjälp med kläder, duschning, stödstrumpor med mera är ju en omöjlighet.

En konsekvens av detta är också att de äldres barn nu får ta över stor del av hemtjänstens arbete. Med långa arbetsdagar som följd.

Coronasmittade kan, enligt folkhälsomyndigheten, vara symtomfria men ändå föra smittan vidare. Självklart är att all hemtjänstpersonal borde anses vara potentiella smittbärare och ha med sig skyddsutrustning, som exempelvis plasthandskar och ett ansiktsvisir som skydd för de äldre.

IF

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare