Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Semestern är din, inte alkoholens

Det har varit ett tufft första halvår för många. Nu i juli har flera av oss möjlighet till återhämtning, sommarsemester och tid för att umgås med våra nära. För några av oss innebär ledigheten en noggrant planerad period som ska kompensera för vardagsstressen under resten av året. Därför är det viktigt att vi reflekterar över vilken plats vi vill ge alkoholen under vår efterlängtade ledighet. För vår egen och andras skull.

Enligt en ny undersökning från IQ dricker hälften av alla svenskar både mer alkohol, och oftare, på semestern än övriga tider på året. Drygt var fjärde svarar att de dricker alkohol minst tre gånger i veckan under sin ledighet. Detta vet vi till viss del beror på att några extra glas ses som ett sätt att varva ner och minska stress, men det är även ett sätt att umgås.

För många är några extra glas på sommaren inte ett problem. Men för en del kan semesterdrickandet innebära nya vanor som blir svåra att bryta när vardagen kommer. Vissa vanor smyger sig på utan att vi ens märker det.

Lika viktigt är det att reflektera över hur våra alkoholvanor påverkar andra i vår närhet. I IQ:s undersökning framkommer det att två av tre svenskar har påverkats negativt av andra personers alkoholkonsumtion.

Genom att reflektera över ditt drickande och ha ett smart förhållningssätt till alkohol minskar risken för att du eller någon du tycker om far illa. Vi vill därför uppmana alla att:

1. Fundera över vilken plats du vill att alkoholen ska ha under din semester.

2. Håll koll på ditt drickande. Bestäm dig för hur mycket, och hur ofta du tänker dricka alkohol, och håll dig till det.

3. Om du dricker alkohol, varva med alkoholfria drycker.

Karin Hagman

vd IQ

Sara Wallhed Finn

psykolog och medicine doktor på Beroendecentrum i Stockholm

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare