Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Rotary stöder projekt i Sierra Leone

Södertälje östra Rotaryklubb stöder sedan flera år ett utvecklingsprojekt i Sierra Leone, i byn Kumbra Bai Yoni.

Anmäl text- och faktafel

Ett 30-tal kvinnor i byn har blivit huvudansvariga för kvinnoträdgården för odling av ris, jordnötter, kasava, mango med mera med stöd från vänföreningen Portee som vår klubb stöder ekonomiskt sedan ett tiotal år.

Eldsjälen i vänföreningen Portee är Lotta Elf som besökte vår klubb i måndags och berättade om utvecklingen av kvinnoträdgården. Odlingen sker i fem olika områden, vardera runt 500 gånger 1 000 meter. En del av produkterna säljs direkt på den lokala marknaden och en del säljs till uppköpare för bland annat framställning av mangojuice.

En del av det odlade lagras som livsmedel till regnperioden och till perioder med svår torka för att säkerställa god tillgång till livsmedel över hela året. Den inre gruppen som styr vad som ska odlas, anskaffas och säljas uppgår till 30 kvinnor. Utöver dessa engageras ytterligare ett 30-tal kvinnor i byn att mot ersättning hjälpa till vid plantering av nya grödor och vid skörden av grödorna.

I byn fanns tidigare ett antal kvinnor vars uppgift var att genomföra könsstympning av unga flickor i byn. Dessa kvinnor har nu upphört med den verksamheten och är nu engagerade i kvinnoträdgården. Könsstympning har därför upphört i denna by. De inkomster som kvinnoträdgården inbringar möjliggör att kvinnornas barn nu har möjlighet att gå i skolan, har råd med läroböcker och annan skolmateriel och en skoluniform.

Vänföreningen Portee med Lotta Elf i spetsen besöker kvinnoträdgården två gånger per år och följer upp vad som hänt det senaste halvåret och hur projektpengarna har använts.

Byn har en manlig hövding som lyssnar på mötena som kvinnorna håller med Lotta Elf och hennes medhjälpare. Han vill känna sig informerad eftersom han har makt att sabba för kvinnorna. Nu står Lotta Elf på god fot med hövdingen och allt flyter på bra i byn.

Lennart Axhamn

Södertälje östra Rotaryklubb

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare