Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Rör inte de anställdas trygghet

Lagen om anställningsskydd, Las, kom till på 1970-talet för att skydda tryggheten för de anställda.

Tidigare kunde man anställa och göra sig av med personal väldigt godtyckligt.

Nu börjar diskussionen igen om att försämra villkoren. Januaripartierna har kommit överens om att utreda villkoren inom Las. Liberalerna och Centerpartiet anser att det är klart att vi måste ”förnya” Las. Eller ”förbättra” som en del anser.

Men deras förslag går ut på att de största förändringarna kommer att vara till fördel för företagen, inte de anställda. De kanske har en naiv tro på att det vore bra för Sverige. Och för sysselsättningen. Medan andra vill hålla de anställda i hårda tyglar.

Först och främst ska avtal regleras mellan arbetsmarknadens parter, vilket är grunden för den svenska modellen. Som har fungerat bra i många år. Anser båda parter.

Kommer de inte överens, så kan det bli en förhandling angående lagändringar. Det är möjligt att det behöver förnyas en del, men inte försämras för de anställda. Redan i dag går många företag längre än turordningsreglerna. Man ser till att göra sig av med de personer man inte tycker håller måttet. Om man då försämrar än mer – vad händer med tryggheten?

Vad händer med andra lagar om man får igenom detta? Kommer även de att anses omoderna? MBL, semesterlagen, föräldraledighetslagen, diskrimineringslagarna med flera.

Detta måste stoppas innan det är för sent.

Lasse Jansson (V)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare