Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Rädda Marens vattenspegel

 
Hotellplanerna vid Maren
Visa alla artiklar

Uppenbarligen är tomten för liten för det nya hotellet vid Maren trots den föreslagna hushöjden 13–14 våningar.

LT:s ledarsida uppmärksammade läsarna om ett utskickat förslag till stadsbyggnadsnämnden om att bygga över en del av Maren för att rymma hotellprojektet.

Det finns en mycket enkel lösning för att undvika detta: Flytta hotellet i stället en bit norrut. Det går mycket enkelt att göra genom att flytta Ekdalsgatan i Slussgatans förlängning något österut mot Sorbonparkeringen.

Genom att förlänga Slussgatan rakt norrut och sedan låta den ansluta till Ekdalsgatan vid Orionkullens fot skapas en större tomt och det nödvändiga utrymmet för hotellet. Man tar i anspråk en gräsyta och en liten del av Sorbonparkeringen som är tänkt för det tillfälligt avstannade bostadsprojektet i kvarteret Lyran (Sorbonparkeringen).

Nu får i stället historiska fastighetsgränser styra projekten och kan tvinga kommunen att bygga över en bit av Maren.

När stadens två mest attraktiva tomter (kvarteret Lyran och tomten för före detta McDonald's) ska bebyggas måste en samordning ske mellan dessa två projekt. Nu får i stället historiska fastighetsgränser styra projekten och kan tvinga kommunen att bygga över en bit av Maren.

Kommunen är ägare till båda tomterna och omkringliggande mark och har full rådighet. En samordning mellan dessa två projekt är nödvändig och skulle skydda Maren. Det ökar möjligheterna att skapa en bra stadsmiljö i detta mycket strategiska läge i Södertälje. Resultatet kan bli fin rak gata mellan de två projekten istället för att hotellbyggnaden följer dagens vägkurva längs fastighetsgränsen för tomten för före detta McDonald's. Dessutom skulle Marens vattenspegel inte hotas.

Christer Andén

före detta samhällsbyggnadschef

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare