Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: På loven märks ojämlikheten som mest

Det är härligt med sportlov, men samtidigt är det också en tid då ojämlikheten märks som allra tydligast. Vissa barn kan åka på skid- eller solsemester – andra har varken råd eller tid.

Detta måste förändras. Jämlikheten ska tas tillbaka för att ge alla barn samma möjligheter till ett gott liv.

2018 hade 33 procent av arbetarna varken gjort en semesterresa eller haft tillgång till fritidshus eller husvagn. Bland tjänstemän var motsvarande andel 15 procent.

Klasskillnaden är tydlig i vad människor gör på sin semester och fritid och skillnaden har ökat de tio senaste åren.

Samtidigt har de i toppen av samhället allt mer åkt ifrån oss vanliga arbetare. LO:s rapport om makteliten i Sverige visar att de 50 direktörerna i den ekonomiska eliten 2018 hade en högre genomsnittlig relativinkomst än någonsin tidigare.

Ökande skillnader mellan vanligt folk och de människor som har störst möjlighet att påverka samhällsutvecklingen handlar inte bara om pengar i plånboken – det handlar om makt.

Risken är överhängande att när eliten drar ifrån mister de även förståelsen för vanliga löntagares ekonomiska situation. De människor som påverkas av deras beslut.

Jämlikheten måste komma tillbaka. Inga barn ska behöva känna en klump i magen när skolklassen ska berätta om vad de gjort under ledigheten.

När vanligt folk känner en trygghet får vi också ett samhälle som håller ihop.

Carl Doland

ordförande i LO-facken Södertälje/Nykvarn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare