Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Nej till hotellförslaget – vi Södertäljebor är värda mer

 
Hotellplanerna vid Maren
Visa alla artiklar

Angående förslaget om ny detaljplan och hotellbygge vid Maren, fastigheten Tellus 5.

I detaljplanetexten för Tellus 5 som finns att läsa på kommunens hemsida står bland annat ”Det har varit viktigt att gestaltning av förslaget uppfyller syftet med god arkitektur, presenterar sin tid samt tar hänsyn till stadsmiljön.”

Jag tycker inte att liggande förslag uppfyller ovanstående syfte. Ett jättehotell, cirka 16 våningar högt med närmare 180 rum. Det sträcker sig platt och fantasilöst mot himlen och är i mina ögon ingen  ”god arkitektur”. Var finns ”hänsyn till stadsmiljön”?

Att nybyggnationen harmonierar till befintlig byggnation tycker jag är viktigt. Se till exempel Castorhuset, som är närmaste granne, med sina fem våningar från Marenplan räknat, det vore en rimlig höjd. Förslagets höghus är till och med betydligt högre än Kringlanhuset. Orimligt.

Förslagets höghus ger hotellgästerna en härlig utsikt över Maren, men vilken kvalitetshöjning ger höghuset oss Södertäljebor? Fel hus på fel plats.

Jag säger nej till gestaltningsförslaget av ett höghus på fastigheten Tellus 5.

Först och främst måste en ny detaljplan för Tellus 5 beslutas i sedvanlig demokratisk process. En detaljplan reglerar:

• hur mark och vatten ska användas.

• hur bebyggelsen ska se ut.

• var man får placera byggnader.

• hur höga och stora de ska vara.

En vädjan till beslutsfattare i Södertälje kommun. Stressa inte fram ett beslut om Tellus 5. Småningom kan kanske en arkitekttävling med nya mer spännande förslag, med verksamheter till gagn för oss boende i Södertälje, vara en bra idé.

Jag hoppas att ni boende i Södertälje som har synpunkter kring Tellus 5 mejlar till [email protected], skriv synpunkt Tellus 5 i ämnesraden, eller skicka till Södertälje kommun, samhällsbyggnadskontoret, planenheten, 151 89 Södertälje. Senast 15 januari.

Vi södertäljebor är värda ett klokt, genomarbetat och förankrat beslut.

Olof Näslund

Brunnsäng

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare