Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Naturskyddsföreningen bör höja blicken

Angående debattartikeln ”Skydda våra stränder”. Jag vädjar till Naturskyddsföreningen att höja blicken och tänka utanför ”boxen”.

Nuvarande strandskyddsregler tillämpas hårdast på landsbygden/glesbygden och det är i storstadsregionerna med närliggande områden som flest dispenser ges.

Ge glesbygden denna unika chans till sysselsättning med byggnationer och underhåll av privata fritidshus som det skulle innebära med generösare strandskyddsregler. I och med detta kan kanske en och annan livsmedelsbutik räddas och ge bibehållen service för invånarna med de kringeffekter som sådan sysselsättning skulle ge.

Flera familjer skulle kanske välja att inte flytta om alla hade chans till utkomst.

Många i storstadsområdena tycker att om man väljer att bo i glesbygd så får man skylla sig själv. Men även en storstadsbo vill handla mat på hyfsat avstånd när han/hon turistar i dessa områden och inte tvingas åka åtskilliga mil för att hitta en butik. Blir han/hon sjuk eller råkar ut för en olycka så vill nog han/hon att det ska finnas ambulans/sjukvård inom rimlig tid och avstånd.

För att få perspektiv på vad det skulle innebära för det rörliga friluftslivet med generösare strandskyddsregler i glesbygd kan följande exempel ges:

Om alla nya privata fritidshus i Torsby kommun byggdes intill vatten med nuvarande byggnadstakt så skulle det ta hundratals år innan en fjärdedel av alla stränder är bebyggda och då har man ändå undantagit Klarälvens och Frykens stränder.

Anders Eriksson

Södertäljebo, före detta Torsbybo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare