Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Många kommuner ute på nattgammal is

Uppdrag gransknings program om den demografiska och ekonomiska situationen i Filipstad. En situation som delas med ett hundratal andra kommuner i landet.

Anmäl text- och faktafel

Här talades klarspråk av en uppgiven migrationssamordnare som fann att befolkningsutbyte pågår – en formulering som hittills varit tabubelagd. Om den enastående höga arbetslösheten och den mycket låga utbildningsnivån som fått kommunens socialbudget att gå i taket – inget tal om att befolkningen plötsligt åldrats därhän att vårdbehovet orsakat detta.

Fenomenet är ingalunda nytt. Avflyttningen från småkommuner till större städer har pågått länge. Långt före att migrationen gjorde avtryck, alla stolta deklarationer om att ”Hela Sverige ska leva” har visat sig verkningslösa. Och sedan kom 2015-tsunamin, som av en del kommuner hälsades med tillfredsställelse: här kom nya invånare. Och pengar från staten. Att dessa skulle tillhandahållas i två år bekymrade ingen. Då.

Nu gör den det. Verkligheten kommer alltid i fatt.

Vad allt detta gjort med samhället är allmängods speciellt efter de allra senaste morden bland annat i Malmö – efter lång tid av tafatta försök att stävja den kriminella utvecklingen.

Så vad gör vi nu?

Ett tecken i tiden har visat sig. I klartext, har några opinionsbildare i skrift noterat detta och diskuterar vad som återstår att göra för att ytterst skydda samhället och den demokrati det vilar på. En demokrati som står med ryggen mot väggen kan – om än obehagligt – tvingas vidta mer drakoniska åtgärder. Polisen har i tv sagt att ”Vi vet vilka de är”.

Verkligheten kommer att framtvinga det. Risken är annars uppenbar att hela landet kommer att bli snarlikt dagens Filipstad.

Henn Avasalu

fri skribent

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare