Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Liten nytta med höghastighetståg

Annons

Det finns de som anser att man ska bygga höghastighetsjärnvägar i Sverige för att minska utsläppen från flyget. Globalt är utsläppen från det svenska inrikesflyget försumbara. Flygplatsen O'Hare i Chicago har över 2 000 starter och landningar per dygn. Hur många är det från Arlanda? Några hundra? De flesta är utrikes. Där gör snabba tåg ingen nytta.

Att bygga höghastighetsjärnvägar orsakar stor miljöförstöring. För att köra tåg riktigt fort måste banorna byggas så raka och plana som möjligt. Det innebär djupa sår i landskapet. Plus många broar och tunnlar. Enorma mängder betong och annan byggnadsmateriel måste transporteras med dieseldrivna fordon. Byggandet ger upphov till utsläpp av flera miljoner ton koldioxid.

Tågen orsakar enormt mycket buller när de körs i så höga hastigheter. Buller är också miljöförstöring.

Antalet resande i Sverige är för litet. Den dagen det bor lika många människor i Stockholm, Göteborg och Malmö som i London och Paris kan man börja prata om höghastighetståg.

Kurt Karlsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel