Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Låt föräldrar betala barnens skola

Låt föräldrarna betala barnets skolgång direkt ur egen ficka. Ser man till fakta konstaterar man av PISA, att man fått bevis för att nuvarande svensk skola är ett totalt fiasko. Skolsystemet har helt enkelt kollapsat. De många röster som höjts från lärare runt om i landet vittnar om dess totala förfall.

Lösningen att återgå till 60- och 70-talens hjärntvättande och åsiktskorrigerande skola är knappast något att rekommendera. Släpp skolan fri! På en funktionell och välfungerande skolmarknad, sådan som är baserad på fri konkurrens och marknadsvillkor, kommer föräldrar tvingas axla sitt ansvar för skolk och, än värre, elevers hot och våld mot lärare. Böter och en avstängning från skolan blir då ekonomiskt påtaglig. Vid upprepade grova förseelser ska den aktuella skolan också ha möjligheten att avvisa eleven helt.

Lärarnas löner skulle i den modellen också styras av marknaden. En bra och eftertraktad lärare kan självklart ta ut högre betalning för sin tjänst eftersom den i så fall skulle styras av tillgång och efterfrågan. På samma grunder kommer skolor kunna ta ut relevanta terminsavgifter, baserat på självreglerande marknadsvillkor.

De problem och brister som framförts av lärare runt om i landet kan med andra ord lösas genom att helt enkelt avreglera skolväsendet i sin helhet. Ersätt den skattefinansierade skolpengen med en terminsavgift betald direkt av föräldrarna, och avskaffa skolplikten.

Sestkila

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare