Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Kris i Södertäljes fotboll och ishockey

För 20 år sedan kvalade Assyriska FF mot Örebro SK i en kvalmatch till allsvenskan på Bårsta fotbollsarena. Ljuset på arenan pajade mitt under matchen och den fick avbrytas inför fullsatta läktare. Jag var då ledamot i kommunfullmäktige för dåvarande Folkpartiet och skrev direkt efter denna skandal en interpellation om att Södertälje behövde snarast en ny fotbollsarena som håller måttet för elitfotboll.

Vi fick en jättebra debatt i fullmäktige och efter långdragna förhandlingar fick kommunen en fotbollssarena med en byggnadskostnad av 12 miljoner kronor och med kapacitet för 5 785 åskådare och en uppvärmd konstgräsmatta. En del kallar arenan för Jallavallen.

2005 gjorde Assyriska FF debut i allsvenskan på Södertälje fotbollsarena inför fullsatta läktare – och några år senare gjorde Syrianska FC flera fina säsonger inför stor publik i landets högsta serie. Det rådde fotbollsfeber i Södertälje. Som hängiven djurgårdare var det för mig en stor glädje att se mitt lag spela allsvensk fotboll mot kommunens två stoltheter.

I dag är fotbollsintresset på nollpunkten. Syrianska FC kom i år sist i superettan, Assyriska missade att gå upp från division 2 södra Svealand och Södertälje FK kom dessutom sist samma serie. Inget av de tidigare storlagen får längre spela elitfotboll. Publiken på Södertäljes fotbollsarena uppgår till cirka 300 och läktarna ser ut som stora betongklumpar över förfallet – precis som Andreas Hanson skrev i sin krönika (LT, 5 november).

Som om inte det var nog med elände. SSK ligger på nedflyttningsplats i hockeyallsvenskan och det gamla storlaget samlar allt färre åskådare i Scanarinken. Det är sorgligt och det syns ingen ljusning i horisonten.

Hoppas att fotbollen och ishockeyn kan ta sig samman och komma tillbaka till finrummet där de borde höra hemma.

Jag hoppas att fotbollen och ishockeyn kan ta sig samman och komma tillbaka till finrummet där de borde höra hemma.

Som Södertäljebo får man vara glad för att kommunen har två topplag i basket – på både herr- och damsidan!

Nils-Gunnar Lindh

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare