Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Julkängor till politiker i både när och fjärran

Vi har nyligen firat 30-årsminnet av Berlinmurens fall. Ändå vill vissa politiker bygga nya murar, faktiska eller mentala, för att hålla andra folk utanför – exempelvis i USA, Storbritannien, Ungern och Israel.

USA:s president Donald Trump, lögnaren och storskrävlaren, ska få chansen att köpa en pepparkaka med föryngringsmedel. Så fåfäng som han är med sitt gula hår och solariebruna ansikte betalar han säkert flera hundra tusen dollar för ett sådant preparat. Hans pepparkaka innehåller tiodubbel dos bikarbonat som enligt gammalt knep gör tvätten ren och vit. Det kanske verkar på Trump så både själen och lögnerna blir vitare. De övriga murbyggarna får gammaldags pepparkakor med peppar i – de svider i munnen så att de pratar med mindre bokstäver.

I Sverige har det hittills inte byggts några murar men vem vet? När sverigedemokrater beundrar Viktor Orbán och Ungerns politik blir jag mörkrädd. Han håller på att nedmontera demokratin. Vill Jimmie Åkesson och SD göra Sverige till ett ungerskt lydrike? Det är inte lätt att ändra på dem men deras väljare behöver upplysning. De får var sin hörapparat och en bok på lätt svenska med titeln: Vad menar politikerna med de vackra orden.

I Sverige har vi hört moderaternas partiledare Ulf Kristersson sedan valet 2018 säga att ”de ska kämpa in i kaklet”. Sedan dess har alla moderater som papegojor upprepat uttrycket – de håller väl till i nån bassäng. De får en repstege så de kan ta sig upp på torra land.

Om man iakttar barn i sandlådan eller när de bygger med lego ser man företrädesvis några pojkar som bara bygger höga torn eller hus.

Vissa andra politiker lider tydligen av en diagnos som gör att de har förkärlek för höga hus. Nu har den spritt sig till Södertälje. Om man iakttar barn i sandlådan eller när de bygger med lego ser man företrädesvis några pojkar som bara bygger höga torn eller hus. Det kan vara blivande kommunalpolitiker som kommer att ta med sig sin vurm för att bygga högt i jobbet. Visst höga hus blir något att se upp till, de får egna namn och blir omtalade som inte tio småhus blir. Ibland får de namn efter byggherren. Det är inget fel på höghus om de får stå för sig själva men när de placeras huller om buller med lägre hus och stjäl allt solljus i en stad är de ett otyg. Mitt förslag är att låta en liten gata få få heta Bullerbygatan efter Södertäljes ordförande i stadsbyggnadsnämnden, Håkan Buller (S).

God jul och gott nytt år.

Tomtemor Sonja

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare