Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Jimmie Åkesson – vad tänkte du och ditt parti?

Sveriges är ett fantastisk land och befolkningen har skonats sedan 1814 års fälttåg mot Norge från att bli indragen i krig. Men många glömmer att bland oss finns redan generationer som fått skydd när de flydde från sina krigshärjade länder. Det var inte så länge sedan – det vill säga 1933 – som Adolf Hitler tog makten och spärrade in alla aktiva socialdemokrater och fackföreningsfolket.

Min fosterfar var en av dessa. Han hade tur och befriades av vänner när transporten skulle till lägren. Han flydde till Tjeckien och blev motståndsman, men 1938 marscherade tyska soldater in i Tjeckien. Han flydde igen, men vart skulle han ta vägen? De flesta länder utanför Europa hade stängt sina gränser.

I London fanns den tyska exilregeringen som lyckades förhandla sig till att de som behövde mest skydd kunde fly till USA, Kanada och Bolivia. En grupp på 30 personer kom 1938 till Arica, Chile och därmed med hjälp av tyska präster få en fristad i Bolivia. Han hade tur medan vänner till honom brändes ihjäl av fosforbomber i staden Dresden, Tyskland.

Jimmie Åkessons handlande är under all kritik. Han vet inte vad det betyder att vara flykting.

Efter kriget befann sig Europa i ett kaos. Tyskar fördrevs från många länder. De fick lämna allt. Att stanna kvar på den plats där de var födda, var livsfarligt. Med en ryggsäck på ryggen sökte de skydd i de europeiska länderna. Sverige öppnade sina portar och tog emot dessa familjer. Det var ingen som sade "vi har fullt - vi har ingen plats".

Jimmie Åkessons handlande är under all kritik. Han vet inte vad det betyder att vara flykting.

Moderjord: patchamama

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare