Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Inte så dyrt att köpa tillbaka värdshustomten

Vi är många som har föreslagit att Södertälje kommun ska köpa tillbaka den gamla värdshustomten på Torekällberget. Detta som ett alternativ till att släppa fram det hotellbygge som nu planeras på berget. Då kunde kommunen få rådighet över platsen och göra något vackrare och trevligare där.

Hur mycket skulle det kunna tänkas kosta kommunen och skattebetalarna?

En utgångspunkt är vad nuvarande ägare har betalt för tomten, nämligen 678 500 kronor. Det var priset när TBK Development AB, ett bolag med säte i Trelleborg, köpte fastigheten för drygt fyra år sedan, den 19 mars år 2017. Det här bolaget ingår i samma koncern som Qetar AB.

Man kan alltså konstatera att fastigheten har sjunkit rejält i pris sedan Södertälje kommun sålde den för 2,8 miljoner kronor på nyåret 2005. Priset är lågt även med tanke på att taxeringsvärdet är 2,4 miljoner kronor. Det värdet avser bara marken, inte någon byggnad. Värdshuset har ju brunnit ner.

Dessa uppgifter kommer från Lantmäteriet, som är den myndighet som registrerar fastighetsaffärer och lagfarter.

Ännu en intressant uppgift från Lantmäteriet handlar om inteckningar. Det finns 14 inteckningar för sammanlagt 18 miljoner kronor registrerade på fastigheten. Alla inteckningar motsvaras sannolikt inte av utestående lån, men har troligen någon gång mellan år 2005 och år 2021 gjort det.

Det här är några ekonomiska fakta som kan vara underlag i en vidare diskussion. Själv har jag, och flera andra, föreslagit att kommunen ska använda platsen för att bygga ett nytt stadsmuseum. Men i väntan på det, eller i väntan på andra förslag, kan man göra en trevlig park av området.

Utvidga Torekällbergets promenadområde, ordna bord och bänkar där besökare kan vila benen och äta medhavd matsäck. En klätterställning för barnen, kanske kan man hitta något 1800-talsstuk på en sådan. Ja det finns många sätt att försköna gropen på Berget och göra den trevlig för en relativt rimlig peng.

Kerstin Ekberg

Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare