Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Instifta en statlig klimatfond

Läser i tidningen denna vecka att 100 miljoner svenska kronor ska satsas på att ta koldioxid ur atmosfären. Pengarna kommer från Energimyndigheten.

Anmäl text- och faktafel

Jag är inte alls emot sådan teknik, om den fungerar och kan göras billigare. Men klimatkrisen är över oss, utsläppen av växthusgaser måste ner till noll år 2050 om jordens uppvärmning ska begränsas till 1,5 grad enligt IPCC. Och det är bara en av åtgärderna som måste göras för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grad.

Detta betyder att vi behöver göra mer. Förutom ny (och än så länge dyr) teknik vill det till att vi sänker utsläppen. Vi måste minska på den trafik som släpper ut koldioxid, behåller de skogar som binder och lagrar kol i ved och inte minst i skogsmark. Sen måste vi se över vår markanvändning så att växthusgasutsläpp minskar rejält. Fundera på och göra något åt vår konsumtion är också högst aktuellt.

Ett förslag för minskade utsläpp, som ändå ger tillbaka något till folk är Avgift och Utdelning, A&U. Klimatsvaret driver ett sådant förslag, där ökande avgifter på koldioxidutsläpp införs, men pengarna samlas i en fond och delas ut varje månad i lika delar till oss medborgare, och halv del till barn. Undantaget boende i glesbygd som bör få större del av kakan så att hela Sverige kan leva.

Solveig Samuelsen

Klimatsvaret CCL- Sverige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare