Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Inför en Tystnadens dag – för att vi ska minnas coronatiden

"I coronatider" har blivit en allt mer populär formulering den senaste tiden. Men jag tror att jag och många andra faktiskt har svårt att föreställa oss hur historisk denna coronatid är.

Hela världen, på riktigt hela världen, är drabbad. Frågor om vad som kommer att ha förändrats efter detta är slut hörs allt oftare. Vad händer egentligen när restriktionerna hävs och folk börjar leva sitt liv som vanligt igen. Ja, svaret är nog helt enkelt att de flesta börjar leva som vanligt igen.

Jag vet inte vad du personligen tycker men jag tycker det känns lite underligt, lite fel. Jag vill att den här tiden ska uppmärksammas mer än bara bli en parentes i historieböckerna som efter spanska sjukan. Att vi faktiskt uppmärksammar det som har hänt – och kan visa att vi har lärt oss någonting.

Därav skulle jag vilja föreslå en ny ”helgdag”, om man kan kalla det så. Att när allt detta är över så har vi en dag på året då vi minns och tänker efter. En dag då allting blir stilla (förutom samhällsviktiga institutioner som sjukhus och så vidare). En dag då alla gatlampor släcks ned och alla butiker stänger. En dag då vi lever i karantän. Detta skulle även kunna fungera som en sorts förlängd Earth hour.

I och med detta skulle människor få mera tid att ägna sig åt aktiviteter som inte innefattar mobiltelefon eller dator. Att som vi nu ser på många håll, folk faktiskt tar sig tid till att umgås med familjen. En dag att lära barnen att cykla eller ta en skogspromenad och uppleva naturen.

Och när natten sedan faller är allting tyst och mörkt och människor som bor i staden kanske för första gången faktiskt kan se natthimlen. Denna dag behöver man kanske inte ägna sig åt social distansering, utan snarare tvärtom, fira att vi kan umgås med varandra och uppskatta dem vi är närmast. Och tänka tillbaka på en tid då det inte var möjligt.

Signe Svensson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare