Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Hur partipolitiskt obundna är Posk egentligen?

En fråga som blivit stor de senaste veckorna är huruvida en nomineringsgrupp som säger sig vara opolitisk verkligen är det. För Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, Posk, är valsystemet en viktig fråga, men kanske inte den viktigaste. Vi har nominerade på våra listor med rötterna och engagemang i flertalet riksdagspartier.

Inom Posk har vi valt att organisera oss för att vi har en samsyn om hur vi vill att Svenska kyrkan ska styras. Nuvarande valsystem kräver att man organiserar sig.

Så ja, Posk har valt att organisera sig som ”parti” för att kunna påverka. Vi har valt att göra det bland annat för att ändra valsystemet, på sådant sätt att ”partier” blir överflödiga. Vi värnar om demokratin och en medlem, en röst, ska självklart vara kvar. Vi vill att stiftsfullmäktiges och kyrkomötets ledamöter bör väljas av församlingarna i indirekta val så att de representerar sina respektive församlingar och stift.

Det är på detta sätt som andra rikstäckande medlemsorganisationer är uppbyggda i dag. Valen till regionala eller rikstäckande beslutande organ görs genom indirekta val.

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, Posk

Stefan Bohm

Gustaf Bengtsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare