Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Hur många fler coronadrabbade hade kunnat räddas?

LT hade en sällsynt upplysande artikel nyligen om Gösta Andersson, en frisk och spänstig 80-åring som drabbades av corona. Väl på sjukhuset ansåg den behandlande läkaren att Gösta, med tanke på hans ålder, inte skulle ges adekvat vård.

I veckan hade Aftonbladet ett par artiklar om hur personer på äldreboenden inte gavs adekvat vård. I stället gavs de bland annat morfin mot smärtorna.

Yngve Gustafson, seniorprofessor i geriatrik på Umeå universitet, berättade att den handlar om en medicinering som, enligt Gustafson, är den sämsta tänkbara: ”Ger man de här personerna morfin dör de väldigt snabbt. Med hundra procents säkerhet är de dödsdömda när de medicineras så här”, säger han till tidningen och fortsatt: ”Morfin hämmar andningen. Har du svårt att andas får du snabbt en sådan syrebrist att du dör”.

Med anledning av detta och den upplysande artikeln i LT, undrar jag vad de ansvariga på Södertälje sjukhus har att anföra som förklaring till att man beslutade om att inledningsvis inte ge Gösta Andersson adekvat behandling.

En väsentlig fråga att ställa är hur många av de som avlidit av corona på Södertälje sjukhus hade kunnat räddas om de getts den sjukvård som Gösta fick efter kraftiga påtryckningar från sina barn.

Rune Andersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare