Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Hur arbetar Artursberg med bot och lindring?

Jag läste att Artursbergs korttidsboende tar emot äldre coronapatienter. Detta väckte oro hos mig då jag för ganska länge sedan nu arbetade på Artursberg och vet hur oerhört lite möjligheter vi hade då att både bota och lindra. Kanske har det blivit bättre i dag? Det som oroar mig är om det finns en ständigt närvarande sjuksköterska på plats? Eller ansvarar fortfarande nattsjuksköterskan för hundratals boende nattetid? Ett stort område som på min tid sträckte sig från Södertälje ända ner till Hölö.

Får undersköterskorna numera lov att själva ringa ambulans vid behov? Detta fick man inte göra på min tid utan vi var tvungna att få tillstånd av den ambulerande sjuksköterskan.

Har undersköterskorna på Artursberg bra språkkunskaper? Adekvat utbildning? Minns att ganska många undersköterskor hade svårt att kommunicera med sjuksköterskan per telefon vilket kunde få ganska allvarliga konsekvenser. En del personal hade också uppenbara problem med att observera symtom.

Men framför allt: får coronapatienterna på Artursberg all lindring som svensk sjukvård har att erbjuda? I form av syrgas, slemsugning, läkemedelsbehandling och så vidare? Om de sjuka boende börjar få kvävningskänslor, sederas de så att de slipper den värsta panikångesten som uppstår vid andningsnöd? Och hur sederas det – för de kan naturligtvis inte sövas ner på boendet som man kan göra på sjukhuset?

Vilken kompetens har ansvarig läkare på boendet för att ge de äldre korrekt medicinsk behandling och minsta möjliga lidande?

Vårljus

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare