Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Hoppas att tiden är förbi när Ninne Olsson dikterar villkoren

Annons

Nu ska till slut Oktoberteaterns konstnärliga ledare Ninne Olsson sluta. Detta efter flera år av stormande i tidningen och många mycket märkliga uttalanden och framför allt ageranden från henne. För den som följt debatten är processen hårresande.

Anmäl text- och faktafel

Det är skönt att Oktoberteaterns styrelse äntligen verkar förstått att ingen annan på motsvarande position på någon annan teater eller kulturinstitution sitter på livstid. Djupt konstnärliga människor vet att nytt blod och rörelse i kreativa sammanhang också ger högre kvalitet.

De skådespelare som i dag arbetar på Oktober (en av dem är hennes egen son) och som jobbat där sedan 1990-talet är de som ska ta över. Det är Ninne Olssons önskan – eller som jag uppfattade det, krav. Vem säger så när man inte längre har förtroende att vara konstnärlig ledare? Tycker styrelsen detsamma? Jag blir förvånad om det är så.

Det jag som kulturkonsument i Södertälje önskar av Oktober är en konstnärlig ledare som kan lyfta teatern till nya konstnärliga höjder och nivåer. Detta har inte gjorts på många år. Till det kan komma att det behövs nya och välutbildade skådespelare.

Själv önskar Ninne Olsson smyga omkring lite i bakgrunden och göra lite vad hon vill, barnteater och hörnor. Detta trots att hon gjort uttalanden som att hon inte har några ambitioner att göra några kritiker nöjda: ”Är det ingen som retar sig på en gör man inget större intryck”.

Jaha ja.

Kritiken har handlat om att man fått fram alldeles för få produktioner – och om en extremt dålig arbetsmiljö,mobbning med mera.

Kritiken mot Oktober har inte handlat om progressivitet, att man gjort något som sticker ut. Nej, kritiken har handlat om att man fått fram alldeles för få produktioner – och om en extremt dålig arbetsmiljö,mobbning med mera.

I intervjun med styrelseordföranden Johanna Lindell står Ninne i bakgrunden och försöker diktera villkoren. Jag hoppas inte det kommer att bli möjligt för henne i framtiden.

Kulturtant och skattebetalare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare