Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Hög tid att vakna

Nuri Kino skrev en tankeväckande artikel (LT, 6 maj) om mystiken kring covid-19 inom äldreomsorgen. Ansvaret för hur våra särskilda boenden och hemtjänsten fungerar åligger landets kommuner. Tyvärr visar sig arbetet med att hålla coronaviruset på avstånd vara bristfälligt. I dag är våra särskilda boenden hårt drabbade med mängder av sjuka och avlidna.

För mig är det en självklarhet att personalen på våra särskilda boenden och i hemtjänsten ska ha skyddsutrustning, eftersom de kan vara smittade av corona. Jag talade nyligen med chefen för ett av de största boendena för äldre i centrala Stockholm och hon menade att det finns inga krav på att personalen ska ha munskydd och handskar. Inte undra på att smittan sprider sig på våra boenden om det inte finns krav på någon form av skyddsutrustning.

Våra äldre på våra särskilda boenden känner sig instängda som i ett fängelse. Ensamheten är enorm

Folkhälsomyndigheten kan endast rekommendera skyddsutrustning, det är kommunernas äldreomsorg som får ta beslut i dessa frågor. Jag menar att kommunerna borde varit ute tidigt i mars med att se till att personalen på våra boenden fått tillgång till skyddsmaterial och hur man använder till exempel munskydd för att slippa smittspridning.

Nu är äntligen ett uppvaknande på gång och då får man säga ”Bättre sent än aldrig”.

Många av våra äldre på våra särskilda boenden känner sig instängda som i ett fängelse. Ensamheten är enorm och det känner även jag av som har en fru på ett serviceboende som jag inte har fått besöka sen mitten av mars.

Det känns som en katastrof.

Nils-Gunnar Lindh

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare