Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Hanna Klingborgs IP-satsning saknar förankring

De flesta är nog eniga om att vad Hanna Klingborg (MP) med flera skriver i sin debattartikel (LT, 30 mars) om att helhetssyn, inkluderande av alla intressenter och bredd är rätt väg för att få bästa möjliga idrottsplats i Järna.

Problemet är att insikten om helhetssyn och inkludering kommit alldeles för sent och att i den mån det gjorts tidigare har man grovt felbedömt behovet.

Vid ett möte i mars i år sade till exempel Hanna Klingborg till mig att hon är förvånad över det plötsligt akuta behovet av en ny idrottshall.

Anledningen till kommunen inte bedömt behovet som stort tidigare är den metod som används – nämligen bokningsstatistik för befintliga hallar. Det är inte konstigt att behovet inte syns i statistiken för Järnas idrottshallar eftersom en hög andel av Järnas föreningars träningar och matcher förläggs på annan ort. Vidare finns det naturligtvis ett stort mörkertal i statistiken från all aktivitet som det saknas rimliga förutsättningar för.

Klingborg refererar till att man gjort en medborgardialog som exempel på att man inkluderar allmänheten i planeringen av IP. Problemet är bara att utslaget från medborgardialogen gick stick i stäv med de planer kommunen redan gjort för IP – men i sin utredning kommer man fram till att planerna inte behöver justeras.

Pratar man med ledare för de andra sektionerna känner de sig förbisedda och förstår över huvud taget inte nuvarande prioriteringar.

De nuvarande planerna för Ljungbackens IP är i stort sett endast influerade av en sektionsstyrelse (ishockey) i en idrottsförening (Järna Sportklubb). Pratar man med ledare för de andra sektionerna känner de sig förbisedda och förstår över huvud taget inte nuvarande prioriteringar. Pratar man med skolorna har de över huvud taget inte blivit tillfrågade tidigare (och vissa skolor står i dag helt utan lokaler för idrott).

Det Hanna Klingborg och kommunen nu måste göra är att medge att man tidigare missbedömt behovet, samt använt en för snäv grupp intressenter som underlag för planeringen av idrottsplatsen.

Och därefter skyndsamt titta på helhetsperspektivet på IP och hur man bäst tillgodoser alla intressenters samlade behov på lång sikt.

Annars finns det en stor risk att vi bygger in oss i ett platsmässigt, ekonomiskt och intressemässigt hörn som det kan ta väldigt lång tid att ta oss ur.

Mikael Blom

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare