Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Globala miljöproblem talar emot motortestbanan i Nykvarn

Jan Brolund, lokalpolitiker i Nykvarn, hävdar i en debattartikel (3/7) att Ing 1:s gamla område är en optimal plats för en motortestbana. Han upprepar alla argument för att en sådan bana ska byggas.

Anmäl text- och faktafel

Vi som är kritiska till lokaliseringen av banan har redan uttryckt att även vi är positivt inställda till att en sådan bana kommer till stånd. Det behövs ny teknik eftersom tiden för fossila bränslen går mot sitt slut. Inte minst behöver denna nya teknik testas i tunga fordon. Men vi är kritiska till den föreslagna lokaliseringen ur miljösynpunkt.

Brolund säger att ytan kommer att ”utsättas för en lokal miljöpåverkan” och jämför med den ”nationella och globala miljönyttan”. Men påverkan på den biologiska mångfalden är ju också ett globalt problem, när tolv naturvärdesobjekt i området kommer att exploateras.

Det finns också påverkan på vattenflödet som ger utsläpp av växthusgaser och risker för recipienterna av dagvatten, framför allt Måsnaren. Vårt ställningstagande är alltså inte ett exempel på ”not in my back yard” utan ett värn för de globala ekosystemen.

Brolund skriver om en yta på två gånger tre kilometer och frågar var man kan hitta en så stor yta med motsvarande kvaliteter. Men planarkitekten i Nykvarns kommun säger i ett inslag i SVT den 14 juni att man utgått ifrån ”ett helt plant område som ger de största konsekvenserna” och att man kan tänka sig andra lösningar. Men då faller ju argumentet att man måste hitta ett område med en yta av 2 x 3 km! Det borde i så fall finnas ett mindre område med betydligt mer begränsad miljöpåverkan som kan exploateras!

Pehr Lind

Naturskyddsföreningen Södertälje-Nykvarn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare