Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ge trygghet åt de som bär samhället genom krisen

Du hittar inga konsulter på listorna över samhällsbärande yrken – och det är inte börsmäklare som måste trängas på bussarna.

I kristider ser man vilka det är som bär vårt samhälle och vilka som kan stanna hemma och jobba från soffan. Det är sophämtarna, bussförarna, kassapersonalen på Coop, undersköterskorna och vårdbiträdena som fortsätter jobba. Trots det syns det varken i lönekuvertet eller i anställningstryggheten.

LO-medlemmarna drabbas också hårdast av krisen. Vi löper störst risk att förlora jobbet och har samtidigt svårast att tacka nej till ett jobbpass på grund av smittorisk. Därför är det viktigare än någonsin att fler osäkra anställningar omvandlas till fasta.

Inte minst ska du som räddar liv i vården inte behöva oroa dig över anställningstrygghet och leva med ständiga hot om varsel. Med färre timanställda ökar även kontinuiteten samtidigt som smittspridningen kan minskas.

Gärna applåder, men först en lön att leva på och schysta villkor. Låt oss lära av krisen och satsa mer på personalen i välfärden och ge fler trygga anställningar. Det är det minsta samhället kan göra för de som bär oss genom krisen.

Carl Doland

ordförande LO-facken i Södertälje/Nykvarn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare