Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Gapa – här kommer kameler, kameler, kameler

På Övre Villagatan brann förra året en äldre villa. Ägaren ville sedan ha bygglov för att bygga ett flerbostadshus på tomten, men fick nobben av stadsbyggnadsnämnden, som hänvisade till en 100 år gammal plan och till det stilfullt sammanhållna villakvarteret.

I själva verket finns det i kvarteret i dag bara två villor kvar, men tre flerbostadshus. Och inget har hindrat HSB från att alldeles intill bygga tre stora flerbostadshus.

Anmäl text- och faktafel

Anledningen till nämndens nej kanske snarare ska sökas i ordförande Håkan Bullers (S) uttalande i Länstidningen, där han deklarerar att om ett hus brinner under oklara omständigheter ska ägaren bara få uppföra ett liknande hus.

Det är en klok inställning av Håkan Buller. Det brinner alldeles för mycket i den här staden.

Ett annat hus som också brunnit under oklara omständigheter är Torekällbergets värdshus. Där borde man följaktligen bara få uppföra ett nytt värdshus. Men i stället har nämnden inlett ett planarbete för att kunna bygga ett monstruöst stort hotell som för all framtid skulle fördärva den känsligaste platsen i hela Södertälje.

Det finns ett gammalt talesätt som säger ”att sila mygg och svälja kameler”. Här kommer kamelerna marscherande på rad, varsågod och svälj.

Man kan ana en dold agenda.

Kan det vara så att kommunstyrelsen inte vill skjuta till pengar för att köpa tillbaka den tomt som man aldrig borde ha sålt? Och gett stadsbyggnadsnämnden i uppdrag att på något sätt lösa problemet, även på bekostnad av de enda kvarvarande resterna av det gamla Södertälje?

Samtidigt lägger Håkan Buller ut dimridåer i LT. Han säger att ingenting är bestämt ännu. Formellt sett är det riktigt, men tjänstemännen arbetar vidare med en ny byggplan. Han säger vidare att tomten är privatägd. Det är också sant, men kommunen kan köpa tillbaka den.

I stället har man hittat en ung och ambitiös byggare som tror att det ska bli hans livs affär. Risken att det blir hans livs sämsta affär är uppenbar. Med tre stora hotell i stans centrum kommer inte många att vilja boka konferenser på ett hotell på en bergstopp långt från centrum.

Mu

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare