Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Försörjningsstöd går visst att få vid kortare utlandsvistelse

Många Södertäljebor misstänks för att ha blåst skattebetalarna på pengar (LT, 11 januari). Viktigt är förstås att komma tillrätta med all slags ekonomisk brottslighet, som ytterst drabbar hela välfärdssystemet. Det belyser Tomas Karlsson på ledarsidan (LT, 14 januari).

I den nämnda nyhetsartikeln står att personer som är utomlands inte har rätt till försörjningsstöd. Det är en sanning med modifikation. Att under längre tid vistas utomlands eller flytta dit är inte tillåtet för den som har beviljats försörjningsstöd, det är sant.

Men att tillfälligt vara utomlands, vid exempelvis begravningar eller av andra viktiga skäl, gör inte att försörjningsstödet upphör, om man ändå står till arbetsmarknadens förfogande.

Det vore orimligt om människor som är i behov av försörjningsstöd aldrig skulle kunna resa utomlands.

Kammarrätten i Stockholm har i en dom (2014–4774) klargjort gällande regler vid utlandsresa. I domen står: ”En grundläggande förutsättning för rätt till ekonomiskt bistånd är i princip att den sökande vistas i den kommun som han/hon ansöker om ekonomiskt bistånd från. Samtidigt kan vistelsebegreppet inte tolkas så långtgående att kommunens ansvar upphör vid varje avbrott i vistelsen som en enskild gör … Kommunens yttersta ansvar för att hon får det stöd och den hjälp som hon behöver har inte upphört i och med hennes resa till Moskva. Den omständigheten att hon avbrutit sin vistelse i kommunen för att företa en kortare resa utomlands innebär inte i sig att hon inte ska anses ha rätt till ekonomiskt bistånd under nästkommande månad. Det saknas även rättsligt stöd för att kräva socialnämndens godkännande före en resa.”

Ett gott råd kan ändå vara att före en utlandsresa ta kontakt med socialtjänstens personal för att informera om den planerade resan. Då minskar risken att hamna i en framtida tvist om sin rätt till ersättning.

Staffan Olsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare