Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Förbjud tiggeriet – i hela landet

Södertäljes kommunfullmäktige ska snart behandla en motion om ett tiggeriförbud i Södertälje. Det bästa vore om ett sådant förbud togs av Sveriges riksdag.

Det skulle dels leda till en likabehandling i hela landet och undvika tidsödande diskussioner i kommunerna, dels ge en tydlig signal till tiggarnas hemländer och även till övriga EU-länder. Det blir en signal om att se tiggeriets mörka sidor och ta tag i dess orsaker.

I flera reportage har tiggeriet belysts varvid det framkommit att tiggarnas situation är att jämföra med traditionell prostitution. Verksamheten styrs av män som ser till att tiggarna kan ta sig till Sverige för att sedan forslas ut till olika orter i hela landet.

För dessa tjänster betalar tiggarna med sina insamlade medel. Förhoppningsvis får tiggaren behålla en slant. Det är lika synd om alla som utnyttjas i både tiggeri och prostitution.

Reportagen har också visat att med tiggeriet följer andra typer av kriminell verksamhet och att hallickarna lever gott i lyxvillor i sina hemländer. Jag tycker att alla former av prostitution - dit hör tiggeri - ska förbjudas.

Regering och riksdag saknar tydligen mod och handlingskraft för att förbjuda tiggeri. Jag hoppas att vårt fullmäktige inte saknar det.

Ulf Sarlén

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare