Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: En ursäkt måste även polisen kunna kosta på sig

Anne Holt var gäst hos Skavlan 20 september. Rasande skicklig Jjurist och författare som framförde det kloka ”vi har så svårt att erkänna när vi haft fel, särskilt om felet är stort, och speciellt om felet står oss dyrt.”

Förre polischefen Hans Holmérs fundamentala fel (kurdspåret) gällande mordet på Olof Palme är förstås det grövsta men dagens aktuella fall (av många) med den avlidna Agneta Westerlund är väl i samklang med orden från Anne Holt. ”På osannolika skäl” av Hannes Dükler (Polaris) vittnar verkligen om hur snett allt kan gå. Paret Westerlund har varit tillsammans sedan ungdomsåren, de är lyckliga med varandra. Inget smolk i bägaren och de har varit gifta i flera decennier. Hon är ute med hunden och försvinner. Ingemar Westerlund hittar henne vid sjön. Hon är väldigt illa tilltygad. Och hon är död. Grässtrån är inträngda i hennes sönderslitna muskler. Våldet hon utsatts för var enormt.

Och grässtråna kommer leda polisen helt fel. Motiv saknas helt. Istället för att få sörja sin livskamrat förpassas han till en kall och ogästvänlig cell. Efter 50 år tillsammans tror polis, åklagare och rättsläkare att han är mördaren. 50 lyckliga år tillsammans vägde synnerligen lätt i polisens vågskål.

Det fanns inget i denna värld som kunde förklara varför Ingemar skulle ha dödad sin hustru. Men det stoppade inte polisen. De malde vidare, de hade bestämt sig för att detta är vår sanning.

Ingen polis, ingen åklagare säger en bokstav. Inte ens när de tvingas släppa Ingemar helt fri kan de kosta på sig att be om ursäkt.

Efter några veckor av fasa släpptes Ingemar. Tystnaden som följer blir kännetecknande för det som sker och kommer ske. Ingen polis, ingen åklagare säger en bokstav. Inte ens när de tvingas släppa Ingemar helt fri kan de kosta på sig att be om ursäkt. Inte ett ord. Tala om moraliskt haveri.

Och det är inte polisen som berättar för Ingemar att han slutligen avförs som misstänkt. Det är en journalist som framför nyheten. Hos polisen har man till slut fått fram ett Youtube-klipp som visar hur en man i Kanada blir ihjälsparkad av en älg. När man beställer nytt prov från Agnetas jacka hittar teknikerna mängder med saliv från hjortdjur. Tablå!

Men fortfarande inte en ursäkt från polis och åklagare. Ingemar är nu fri men stukad, och sorgen är äntligen hans men solkad på grund av poliser som inte kunde tänka mer än en tanke – därtill var fullkomligt felaktig. Polisutredningar som är direkt felaktiga är numer vardagsmat dessvärre.

Anders Hammarlind

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare