Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: En coronapandemi blir våldsam

Barn som avlider av coronaviruset är förvisso lågt, blott 0,2 procent. Men för oss äldre är det helt andra siffror att beakta. Och ta till sig. Avlidna efter att ha smittats med coronaviruset är för ålderskategorin 60–69 år uppgår till 3,6 procent, för 70–79 år 8 procent och för dem över 80 år är dödligheten 14,8 procent. Baserat på de 45 000 kända fallen.

Samhällets resurser att rädda de som insjuknar står och faller med att det inte blir många smittade. 1 400 vårdplatser är vad som finns i hela landet, en intagen patient behöver cirka 15-20 vårddygn och därvidlag har vi plats för maximalt 100 patienter.

En pandemi blir våldsam mot mängder som i dag är fullt levande individer. Folk fattar hur illa det kan gå, hur mycket myndigheterna än yrar om att beredskapen är god och att vi har läget under kontroll.

Just nu spelar myndighets-Sverige hasard med vår hälsa. Förtroendet håller på att erodera.

Anders Hammarlind

fri skribent

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare