Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Elektrifiera inte vägtransporter – bygg ut järnvägen i stället

De förslag som finns på att elektrifiera biltransporter ska naturligtvis stödjas! Men bara för stadstrafik, det vill säga transporter i stadsmiljö.

Anmäl text- och faktafel

För långa transporter genom landet bör tågtrafiken upprustas kraftigt! Genom att använda de befintliga och bygga ut med fler spår kan transporter löpa genom landet utan ”knasiga” lösningar som föreslås i dag. Att bygga elvägar är nog det vansinnigaste och mest ogenomtänkta förslaget hittills. Vi behöver flera olika transportslag i vårt avlånga land. Tåg, bil och båt kan samverka och lösa vårt behov.

Låt ellastbilar transportera i urban miljö och använd och bygg ut järnvägarna med fler spår och nya sträckningar, rätt underhållet är det den bästa lösningen av våra transportproblem. Öka antalet spår på samtliga järnvägssträckor så att godstransporter och persontåg har dubbla spår i alla riktningar. Då kan underhållet skötas av till exempel banverket på kontrakt.

Just underhållet är en springande punkt som med rätt kompetens kan göra att tåg blir en vinnare.

Miljö är också en mycket viktig aspekt, här tar tågen nya poäng genom att vara helt förberedd för eldrift. Detta har fungerat i mer än 100 år och blev ett problem när utnyttjandet blev för stort på befintliga spår.

Nej bygg ut antalet spår på alla sträckor, detta kan göras utan någon större miljöpåverkan.

Sören Söderqvist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare