Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Dokumentären förstärker fördomar om finnar

Dokumentären Hårt arbete – kova työ på Sveriges television om finländarna som kom till Sverige 1950–1970 säger sig vilja fördjupa sig i klichén om finnar: att finnarna bara super. Fördjupar? Förstärker ligger väl närmare.

Anmäl text- och faktafel

Mina föräldrar är finnar som kom hit på 1950-talet. Dagen efter att de klev av båten började de jobba, utan SFI (svenska för invandrare) eller socialbidrag. Det var hårt arbete direkt.

Hela min släkt på min mors sida finns i Södertälje med omnejd. Sju flickor från Finland. Fantastiska kvinnor – och ingen av dom super. Varken då eller nu.

Min pappa började på Scania när han kom hit och stannade där tills han gick i pension. Missade ni dem? Finnarna som inte söp? De som lärde sig svenska på jobbet och som styrde upp Sverige då landet behövde arbetskraft.

Jag blev så jäkla besviken på hur dokumentären helt ”missade” de 90 procent av finnarna som kom hit och inte söp skallen i bitar och sov ute med DN som täcke. Att påstå att ni fördjupade er i klichén är bara struntprat. Ni förstärkte den genom allt helt ta bort dom som kom hit och genom hårt arbete blev svenskar till slut. Eller så var de kloka nog att undvika er och er dokumentär.

Jag är stolt över mitt finska blod och ännu mera stolt över mina föräldrar och min släkt. Bra människor som genom hårt arbete och en jäkla envishet nu är glada pensionärer med en sisu som ni svenskar aldrig kommer att få.

Annika

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare