Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Det här gäller för vården på Artursberg

Insändarskribenten ”Vårljus” har frågor runt korttidsboendet Artursberg (LT, 23 april). På Artursberg har vi 40 omsorgsplatser. Med anledning av coronapandemin har vi öppnat en ny avdelning för dem från sjukhuset med utvecklad covid-19, med plats för åtta.

Utifrån den situation som råder utökar vi successivt och har nu utrymme för fler coronapatienter än dessa åtta. Nu jobbar vi med att skapa platser där vi kan isolera de här patienterna och rikta personal dit. Vi är snabba på att ställa om. Det är också viktigt att veta att vi har erfarenhet av att tidigare ha hanterat smittspridning exempelvis caliciviruset och MRSA.

Samarbetet med både det lokala skyddsombudet och huvudskyddsombudet är intensivt. Vi har haft och har flera träffar där vi tillsammans gör riskbedömningar och skriver åtgärdsplaner. Det är positivt att vi ständigt förbättrar det här samarbetet.

Vi har fyra sjuksköterskor som jobbar på dagtid, vardagar på Artursberg. Jourtid har vi förstärkt med en extra sjuksköterska. Rutinen kring att tillkalla ambulans går ut på att det i första hand är sjuksköterskor som gör bedömningen. Om en extra akut situation uppstår kan omvårdnadspersonal ringa ambulans.

Enligt insändaren råder språkförbistring och kompetensbrist bland personal på Artursberg. I Södertälje bor många med andra modersmål än svenska. Vi har också många medarbetare som talar andra språk än svenska, vilket är en fördel för att kunna kommunicera med olika språkgrupper. Det kan också innebära svårigheter. Därför har kommunen ansökt om pengar till språk- och kompetensutbildning.

Vi understryker att våra medarbetare ska kunna dokumentera korrekt och göra sig förstådda utifrån patientsäkerheten. Det är också därför vi gör gemensamma bedömningar i teamet. Det innebär att har man frågetecken runt när en brukares tillstånd försämras ska man ha kontakt med en sjuksköterska.

Om syrgas ska användas kan det skrivas ut individuellt. Finns det behov av slemsugning kan det utföras utifrån gällande direktiv. Läkemedel som kan bli aktuella att använda finns på plats. Läkare ordinerar dem individuellt utifrån de symtom som föreligger. En gång per vecka går en läkare ronden, men om behov uppstår har vi tillgång till läkare dygnet runt.

Karin Björkryd

omsorgsdirektör

Mattias Carlsson

resultatområdeschef för hälso- och sjukvård

Mats Karlsson

resultatområdeschef för vård- och omsorgsboende

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare