Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Det är självklart varför Sverige är landet lagom

Mången gång under många och långa år har mina tankar kretsat kring vår utbredda svenska försiktighet, landet lagom helt enkelt. Alltid påtagligt närvarande. Det blir ofta väldigt avslaget, näst intill självutplånande, mångtaliga utredningar och sedan en blek, försiktig och tam utgåva. Se inte problem i vitögat utan låt oss i stället hellre tala om något annat. Irriterade feghet alltför ofta. Ett undantag var väl statsminister Olof Palme (S). Kanske också Gösta Bohman (M)?

Anmäl text- och faktafel

Varför ska det vara så svårt att ta itu med sakernas tillstånd? Och varför irriterar vi oss på de som sticker ut? Greta Thunberg är i dag i hög grad spottkopp för många. Så här har det dock pågått som i en evighetsmaskin sedan demokratin infördes i vårt land. Stick inte ut, håll dig till tron på lagom-lagom-lagom. Varför?

Nyligen fäste jag blicken på Anne Sofie Beck Knudsens texter, forskare på ekonomiska-historiska fakulteten i Lund. Varför vi har blivit kompromissernas förlovade land klargör hon märkligt självklart. Konsensus, vi är överens, vi sitter i samma båt, förklaras med att till Amerika försvann hela 25 procent av befolkningen under några få årtionden.

De som lämnade landet var individualisterna. Kvar blev vi försiktiga, vi som sätter konsensus, vara överens före allt vad konflikt heter. Man ska inte förivra sig. Man fick istället vika ner sig. Vilket förklarar kohandeln mellan C och S under 1930-talet, det ger en ny bild av fredsavtalet mellan LO och SAF år 1938.

Vi valde kompromissernas kompromiss för att vara kuvade

De som var äventyrliga, individualisterna, de självständiga, fritänkarna hade lämnat oss. Kvar blev för oss andra statens eviga utredningar och vi medborgare stod där med mössan i hand. Detta förklarar också varför politiken och samhällsmodellerna alltid kännetecknades av mest uddlöshet, ständiga kompromisser och fogliga mjukryggade alternativ.

Vi valde kompromissernas kompromiss för att vara kuvade, men fria i tysthet så gott vi förmådde.

Tack till Lundaforskaren som förstås har rätt. Och visst stämmer emigrationsdiagnosen till Amerika väl in på dagens statsminister Stefan Löfven (S). Inga djärva beslut där inte.

Anders Hammarlind

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare