Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Den som vill bygga monument över sig själv kan väl göra något bra

Jag vet inte hur alla arkitekter och samhällsplanerare tänker nuförtiden. Om man ska sätta ett avtryck i historien ska man väl ändå göra det på ett bra sätt. Att sälja ut kommunal mark till kreti och pleti, som inte har en känsla för samhället/bygden är uppåt väggarna fel.

Det hotell som planeras på Torekällberget passar verkligen inte in i den gamla bebyggelsen där uppe. Det gör inte heller Trump Tower som man planerar att bygga vid Maren mitt i Södertälje.

Det är inte ett nytt Las Vegas som ska byggas, om jag har förstått det hela rätt, utan en liten ort som vill förnya sig lite. Fortfarande måste man se till vad man har – och planera så att byggandet går ihop med det som finns. En byggnad som är 15 våningar hög och överstiger kyrktornet med hela 12 meter – det säger sig själv att de inte hör hemma i den orten.

Ett stort hus som skymmer en gammal byggnad, vittnar enbart att man inte har förstått ortens historia.

Jag tycker också att man förstör området runt Orionkullen. Ett stort hus som skymmer en gammal byggnad, vittnar enbart att man inte har förstått ortens historia.

Samma sak händer i Nykvarn. Man bygger om centrum för dyra pengar, men byggarna slarvar och husen rasar ihop. Man ställer ett högt hus på en hög plats som skymmer allt vad som finns bakom. Det finns gångar och tunnlar som skapar otrygga miljöer, men som måste användas för att man ska kunna byta sida om tågets spår.

Man planerar för Kampanilen, ett högt hus med mycket glas och höjder som inte borde finnas i en bruksort. Här kallar man den lilla bruksorten för stad och har på så vis tänkt helt fel och bygger därefter.

Det man hade hoppats på var väl att Leif Zetterberg (NP), som är uppvuxen i denna bruksort, skulle ha en känsla för densamma och inse att planeringen av samhället har blivit helt felaktigt. Man har tappat bort att det är en gammal bruksort och ingen stad.

När det gäller Bob Wållberg (NP) kan jag förstå att han inte har samma känsla för orten, då han kommer från en annan del av Sverige, Umeå om jag inte minns fel. Han kanske känner hemlängtan och vill få till ett nytt Umeå, vad vet jag.

Uppvuxen i Nykvarn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare