Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Då blir det inga hotell

Resultatet av samråden om nya hotell i Södertälje är inte klart än men kritiken mot hotellen i LT är entydig, kraftfull och vederhäftig. Det Håkan Buller (S) säger på debattplats (LT, 19 januari) är också hoppingivande. ”Jag vill även fortsättningsvis sträva efter så bred enighet som möjligt i besluten, oavsett vad de innebär, eftersom det är stora och viktiga frågor”.

Nu är inte Buller ensam i stadsbyggnadsnämnden, men jag tror att övriga ledamöter också tycker detta.

När det gäller hotellet på Torekällberget har opinionen drivit upp marknadsvärdet och fastighetsägaren blir nog nöjd med att sälja tomten till kommunen, vilket jag bedömer blir oundvikligt.

När det gäller höghushotellet vid Maren är läget mer komplicerat eftersom det är Telge fastigheter som förfogar över beslutet genom ett affärsavtal med fastighetsägaren. Här får hotellmotståndarna ta hjälp av marknadskrafterna. I dag är hotellbeläggningen cirka 15 procent. Den kommer att öka om vi lyckas bemästra coronan, vilket ser trögt ut när vaccineringen går kryckigt.

Ett optimistiskt scenario är att vi i början av nästa år kan leva som vanligt. Fast vanligt är något nytt. Många kommer att fortsätta att hålla avstånd och undvika att trängas på tåg och bussar eller i höghushissar. Åtskilliga företag har ändrat sin organisation och sättet att arbeta. De har också upptäckt att det finns mycket pengar att tjäna på indragna hotellövernattningar och resor.

Flera hotell kommer inte att överleva coronapandemin. Elite hotell har skjutit upp öppnandet av sitt hotell med 180 rum i Astras gamla huvudkontor till 2022. Om det öppnar lär övriga hotell få det mycket svårt. Den fastighetsägare som ändå tycker att det finns behov av ytterligare 200 hotellrum måste betraktas som en affärsmässig katastrof.

Under dessa omständigheter borde det vara enkelt för Telge fastigheter att göra ett nytt avtal med Stadsrum. Ett avtal som kan öppna för stadsbyggnadsnämnden att ta fram en detaljplan som svarar mot stadens karaktär, miljö och medborgarnas behov.

Ulf Sarlén

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare