Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Bisarr granskning av farliga kurvor

Sveriges Television har lagt ner ett omfattande arbete och en säkerligen stor men okänd summa pengar på att granska kurvor i det svenska vägnätet. Man hävdar att många av de 15 800 kurvor man granskat är felkonstruerade och farliga.

Det är förvånande att Trafikverket inte har reagerat mer än man gjort.

Jag kan ingenstans hitta att den för en väg skyltade maxhastigheten också innebär att den hastigheten är lämplig att hålla i alla väglag och under alla trafikförhållanden. När många av dessa vägar konstruerades och byggdes hade vi fri fart i Sverige och det var förarens omdöme som avgjorde vilken hastighet som var lämplig på skilda vägavsnitt. Anser verkligen Sveriges television att, när den fria hastigheten försvann och alla vägar åsattes en högsta hastighet, trafikanternas eget ansvar togs ifrån dem och överfördes till Trafikverket, dåvarande Vägverket?

Det är för mig ett mycket underligt resonemang och denna typ av undersökning och information är väl högst tveksamt om det kan anses ingå i begreppet public service. Det luktar mer som ren och skapad sensationsjournalistik.

Ur trafiksäkerhetssynpunkt får det nog anses som direkt olämpligt att ge trafikanterna den uppfattningen att man kan hålla maxhastighet på alla vägavsnitt utom i vissa angivna kurvor.

Om, rent spekulativt, Trafikverket skulle skylta om alla de av Sveriges television utpekade farliga kurvorna skulle det medföra orimliga kostnader. Ska sedan skyltningen avse lämplig högsta hastighet vid torrt väglag, vid vått väglag eller vid isigt väglag? Ska den angivna hastigheten gälla för ”normala” personbilar, för utpräglade sportvagnar med mycket god väghållning eller för exempelvis höga skåpbilar och husbilar som kränger farligt vid för hård kurvtagning.

Hela idén bakom tv-undersökningen är totalt bisarr.

Erik Stenborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel