Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Bilden av en utmärglad tonåring på Willy's parkering har etsat sig fast

Jag håller med Arnold Andersson (LT, 8 oktober) om mycket det han skriver om tiggeriet, men långtifrån allt. Till exempel att Sverige inte har ansvar för de utsatta tiggarna från andra länder – det stämmer inte enligt mig.

Alla svenskar som var röstberättigade år 1994 och som röstade för ett medlemskap i EU har ett personligt ansvar. Fattigdomen och misären har inte ökat för dessa människor, men nu som medlemmar i EU ser vi dem med våra egna ögon på våra egna gator.

Det värsta är att folk inte tycks provoceras av att det finns fattigdom och elände här i världen förrän den kryper helt nära inpå! När stora glammiga galor som Världens barn visas på tv och privilegierade svenskar skänker en slant hemifrån tv-soffan är det precis samma sak – tiggeri!

Dock har man möjligheten att stänga av om man inte orkar tänka på eländet. Sedan får man dessutom göra en lite trevlig dykning i underhållningsvärlden samtidigt som man glufsar i sig fredagsmys och dricker något gott.

Det är alltså inte riktigt samma sak som när jag en stressig tisdagseftermiddag hastar in på Willy's och nästan snubblar över en tiggare som inte ser ut att vara äldre än min egen dotter. Hon ser helt uppgiven ut stackar'n. Tom blick och händerna är magra och fulla av sår. Kläderna är trasiga och håret ser inte ut att vara tvättat på evigheter.

Förutom de detaljerna är hon så oändligt lik våra egna ungdomar! Fast det är en kopp hon håller i handen och inte en iPhone. Kanske kan hon inte läsa? Och hur i all sin dar skulle hon kunna få ett jobb? Det får inte min unge heller – fast hon verkade mest lättad över det faktum att hon fick fylla sin sommar av andra aktiviteter.

Att förbjuda tiggeriet nu är i senaste laget.

Bilden av en utmärglad trasig tonåring på en parkeringsplats utanför Willys i Södertälje har i alla fall redan etsat sig fast bakom min näthinna! Den hade jag gärna sluppit se, men nu har jag sett det.

Förnedringen hon eventuellt skulle känna av att ta emot en peng från en privilegierad medelklasskvinna är kanske jämförbar med skammen jag känner

Jag gav inga pengar. Sedan ångrade jag mig och tänkte att nästa gång jag ser henne ska hon få så hon klarar sig ett tag. Tyvärr har jag inte sett henne fler gånger. Hoppas hon lever. Förnedringen hon eventuellt skulle känna av att ta emot en peng från en privilegierad medelklasskvinna är kanske jämförbar med skammen jag känner över att ha uppfostrat barn som tycker att det är deras rätt att bo fint, käka god mat, ha Canada goose-jackor (eller va de nu ville ha för märke i år) och dessutom slippa snubbla över trasiga tiggare. Det är pinsamt.

Tycker dock man ska tänka på sig själv och vad man är beredd att göra för att skapa en dräglig tillvaro. Utan att vara så jäkla dömande mot människor som vill klara livhanken. Och den som ändå vill döma, döm rätt! EU-politiker med sjukt höga arvoden är satta att lösa detta. Tills det är gjort så får vi nog tugga i oss att se eländet.

Bettan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare