Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Besviken på tv-skildring av finländare

Jag skulle se programserien Hårt Arbete på Sveriges television om finska invandrare, för en av sönerna hade sett och rekommenderade.

Detta gjorde mig extra glad då mina barn inte har så stor kunskap om invandrare från Finland. Vi har ju smält in för det mesta och vi gör inte någon stor sak om vad vi har varit med om.

Vad besviken jag blev! Seriens första del började så bra och man kände att nu äntligen skulle man lyfta fram en av de första och största invandrargrupperna och berätta deras historia. Finländare kom hit för att arbeta redan på vikingatiden, sedan som svedjefinnar och senare för att människor har alltid flyttat på sig helt enkelt.

Men programserien skulle nu berätta om dem som kom från Finland åren 1950-1970. De kom oftast till de stora fabrikerna som sökte efter snabb arbetskraft. Det typiska var att man kom på fredag och fick jobb på måndag. Man följde med en landsman som man träffat på färjan eller på bostadsområdet till fabriken, äldreboendet, sjukhuset och fick jobb på en gång.

Man tänkte inte stanna mer än ett par år. Men blev sedan kvar. Många har flyttat tillbaka till Finland som pensionärer, men många finns också kvar.

Den historien borde vi berätta för våra efterkommande seriöst, vältaligt och med många exempel. Men programserien Hårt Arbete gick vilse och det blev snack om döden, begravningar, första kärleken och många intervjuer med dem som var bostadslösa alkoholister.

Herregud, bättre än så här kan väl SVT producera? Vi väntar på ett seriöst program i ämnet.

Päivi Rissanen

flyttade till Sverige januari 1975

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare