Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Behövs 21-våningshus för att skapa folkliv?

Föreningen Vårda Södertälje anser att fler bostäder i centrum är bra. Folk vill bo i centrum. Det är bra av miljöskäl. Dessutom skapar bostäder trygghet på kvällstid. Så långt är föreningen överens med Tomas Karlssons ledare (LT, 23 augusti).

Men det är inte de som bor i centrum som gör att exempelvis Hennes & Mauritz och Johnells finns kvar i staden. Dessa butiker och andra butiker, service, kultur och nöjen är beroende av betydligt fler människor än de som bor centralt. För ett fungerande folkliv krävs en attraktiv stadsmiljö i kombination med ett attraktivt utbud för att attrahera alla kommunens invånare.

Anmäl text- och faktafel

Det blir då märkligt att försvara ett höghus - jämfört med ett lägre hus - med att det ger mer folkliv. Ett högre hus ger 100–150 fler boende. Det ska ställas i relation till de 7 000 som redan bor där, några tusen som jobbar där och alla dagliga besökare i centrum. Vem kommer att märka skillnaden i folkliv?

Höghuset riskerar snarare att försämra stadsmiljön, genom slagskuggor och en splittrad stadsbild, och därmed minska antalet besökare. Visst ska central mark utnyttjas effektivt som Tomas Karlsson skriver. Men, måste man bygga hela 21 våningar? Det är en mycket ovanlig hushöjd. Utanför våra tre storstäder finns det bara en handfull byggnader som är högre.

Ett syfte med programmet för stadskärnan var att skapa ett levande centrum. Det av kommunfullmäktige antagna programmet föreskriver 4-6 våningar och ska fungera som ett formellt program för kommande detaljplaner. Nu ansökte fastighetsägaren till Metrohuset om att få bygga 24 våningar. Stadsbyggnadsnämnden svarar med ett förslag med 21 våningar. S

Självfallet måste man kunna avvika uppåt från föreskrivna 4–6 våningar. I det här fallet är det knappast en avvikelse utan snarare en ny princip för stadsbyggnad när hushöjden är mer än tre gånger så stor. Då visar Tomas Karlsson lika lite respekt för kommunfullmäktiges program för stadskärnan som stadsbyggnadsnämnden gör. Vän av demokrati borde fråga sig vad som styr – kommunens program eller en fastighetsägares önskemål?

Tomas Karlssons ambition att så många som möjligt ska bo och leva i centrum är bra. Men varför försvara ett höghus med 21 våningar vid en gata ”där affektionsvärdet är minimalt”? Detta skapar en sämre stadsmiljö och riskerar att ge färre besökare. Ett lägre hus på samma plats riskerar inte detta och hade givit ungefär samma effekt på såväl folkliv som trygghet.

Föreningen Vårda Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare