Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Är hårdare tag nödvändigt?

På de senaste åren har skrämselpropagandan ökat vad gäller våldet, framförallt från högerpopulistiskt håll.

Tyvärr har även andra anammat det och bygger upp en större rädsla än vad som är relevant. Man hävdar att hårdare tag är det enda som hjälper. Orsakerna till att våldet eskalerat inom vissa områden är nog flera.

Det beror också på vilken statistik man tittar på. Totalt sett har det inte ökat så som vissa påstår.

En orsak är avsaknad av positiva manliga förebilder. Till den allra största delen är det män som begår brotten. Orsaken är inte heller invandrarrelaterad, snarare att vi har fått ett hårdare samhälle. Det har blivit ett större gap mellan de olika socioekonomiska områdena.

I utsatta områden har medelinkomsten sjunkit medan det i "bättre" områden stigit markant under de senaste decennierna. Även om vi fått det bättre i Sverige totalt sett, så har klyftorna ökat mest här jämfört med övriga nordiska länder. Maktstrukturerna har förändrats, förr hade man också en större förståelse för de sociala skillnaderna. Då kallade man det sociala problem, idag polisiära.

Man jobbar idag med repressiva metoder i stället för förebyggande. Någon patentlösning finns nog inte men det finns fler sätt att bemöta kriminaliteten. Vissa individer måste hållas i förvar för att skydda övriga i samhället. Och för att motverka kriminaliteten på allvar måste vi se problemen men stå upp emot rasism och den samhällsomvandling som sker.

För att nå ut till yngre kriminella måste man också försöka hitta det positiva hos var och en, jobba på individnivå. Ge dem en ny chans.

Vi måste också jobba för en annan fördelningspolitik, jämställdhet, en förstärkning av tullen och ha en nationell avhopparverksamhet m.m. Och jobba mycket mer förebyggande, i skolan och i hela samhället. För att nå ut till yngre kriminella måste man också försöka hitta det positiva hos var och en, jobba på individnivå. Ge dem en ny chans.

Enligt polis, forskare och de som jobbar i utsatta områden, är det inga kriminella ungdomar som bryr sig om straffets längd. Det är annat som styr och påverkar.

Så det räcker inte med hårdare tag, det måste till ett mer socialt tänkande och ett varmare samhälle.

Lasse Jansson (V)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare