Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ansvaret för stenen ligger på gravrättsinnehavaren

Kommentar till insändaren Gravstenarna borde väl ändå vara kyrkans ansvar, av signaturen Pensionär Dalarna.

Tack för dina synpunkter. Vad det gäller våra kyrkogårdar i Hölö-Mörkö församling och gravstenarna på Hölö kyrkogård är som du skriver gravrättsinnehavaren som själv ansvarar för sin anhörigs grav och gravanordning – helt enligt begravningslagstiftningen.

Provdragning av gravstenarna på kyrkogårdarna gjordes år 2015, vilken bekostades av församlingen. Om gravstenen inte var säker vid det tillfället informerades gravrättsinnehavaren om detta och ombads att åtgärda den själv eller via en firma med prisuppgift.

Om man har tecknat ett gravskötselavtal med församlingen ingår riktning av stenen på grund av sättningar i marken. I det fall där det föreligger risker för olycksfall för medarbetare eller kyrkogårdsbesökare lägger vi ner gravstenen i väntan på att gravrättsinnehavaren åtgärdar den.

Våra kyrkogårdar har kuperade markförhållanden och tjäle och andra förutsättningar som försvårar arbetet med att behålla gravvårdarna intakta. Väl mött på våra kyrkogårdar framöver.

Åsa Lindgren

kyrkoherde Hölö-Mörkö församling

Inger Frisch

kyrkogårdsutskottets ordförande Hölö-Mörkö församling

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare