Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Initiativtagaren: ”Det står klart och tydligt”

 
Striden om Hökmossbadet/Älgbostad
Visa alla artiklar

– Vi vill inte att det ska byggas närmare stranden än 300 meter. Det står klart och tydligt, säger Leonardo Horvat.

Leonardo Horvat var den som tog initiativ till namninsamlingen för att få till en folkomröstning om bostadsplanerna nära sjön Yngern och Hökmossbadet.

Budskapet på namnlistan borde inte kunna missförstås, tycker han.

– Jag tycker att det är olyckligt att politikerna väljer att ifrågasätta om folk vet vad de har skrivit på. Det är nästan kränkande.

– Men jag tror att det kan slå tillbaka mot politikerna själva. Vi har ändå nära 800 giltiga underskrifter.

När LT ringde runt till en rad politiker lyfte flera fram att texten på namnlistorna är otydlig. Det är svårt att veta vad man skulle rösta om och det är svårt att veta om de som har skrivit på håller med om allt, sas det.

I somras lämnades 954 namnunderskrifter in. 157 underkändes av kommunen efter en genomgång. Kvar blev 797 – tillräckligt många för att tvinga politikerna att ta ställning. Dock saknades namnförtydliganden och hemadresser – vilket gav kommunen chans att helt avfärda namninsamlingen. Så skedde dock inte och på torsdag kväll avgörs frågan

i kommunfullmäktige. Eftersom personnummer finns med kunde alla som skrev under hur som helst identifieras, påpekar Leonardo Horvat.

Texten på namnlistan

”Folkomröstningen i Nykvarns kommun för att bevara Hökmossen. Området i anslutning till Karls – lundsvägen-Älgbostad och Hökmossbadet skall bevaras från exploatering i form av nybyggnation. Strandskyddet får inte minskas till 100 meter, 300 meter skall respekteras i all framtid. Biotopen i sjön Yngern skall skyddas. Badplatsen skall moderniseras. Undertecknade kräver en folkomröstning i frågan.”

Mathias Jonsson [email protected]