Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Initiativrik, vetgirig och generös – medarbetarna på LT minns kollegan Peter Karlsson

 
Minnesord i LT
Visa alla artiklar

Den tidigare LT-medarbetaren Peter Karlsson har hastigt lämnat oss efter en kort tids sjukdom.

Annons

Peter Karlsson kom till LT under våren 2013 och inledningsvis var hans uppgift att digitalisera LT:s gamla fotoarkiv.

Peter var initiativrik och nyfiken, och snabbt växte hans uppdrag då Peter blivit förtjust i Södertäljes gamla historia. LT fick tack vare Peter en Nostalgiblogg och Återblickar i LT. Gamla nyheter fick nytt liv genom Peters publiceringar och var ett uppskattat inslag hos våra läsare.

Med en ständig lust att lära sig mer tog Peter vetgirigt till sig svar på alla de frågor han hade kring publiceringar och journalistik i allmänhet. Det ledde till att Peter läste en ettårig kurs i journalistik på Tollare folkhögskola. Han fortsatte med stolthet sitt nostalgiarbete på LT men när tillfälle gavs tog han sig gärna an artiklar och skrev fina personporträtt. Dessutom har LT:s läsekrets fått ta del av många krönikor signerade Peter Karlsson.

I en dagboksskriven artikel i LT lät Peter Karlsson dessutom läsarna följa med på en mycket personlig resa – när han tvingades till att operera bort en hjärntumör. Öppenhjärtigt har Peter delat med sig om sin ovanliga sjukdom, Neurofibromatos typ 2, som innebar att tumörer bildades i hans kropp och då framförallt runt nerver i huvudet och längs ryggmärgen.

Tumörerna i sig är vanligtvis ofarliga, men dess konsekvenser gav Peter funktionshinder som bland annat hörselnedsättning och svårigheter med balansen. Det var dock aldrig något som Peter beklagade sig över, möjligen svor han någon enstaka gång när snöröjningen var så under all kritik att han inte kunde ta permobilen till jobbet utan tvingades stanna hemma. Men det var undantagsfall, i de allra flesta fall tog han sig fram i sin eldrivna rullstol i ur och skur med en vilja av stål och skakade bara av sig konsekvenserna av ovädret när han kom till redaktionen – utan att beklaga sig.

Vi kollegor till Peter fick lära oss nyttiga läxor om vilka hinder en funktionshindrad person möter i sin vardag. Av den envise och befriande rättframme Peter fick vi också lära oss att det alltid finns andra sätt att göra saker på än de uppenbara och enkla. Vi som har haft glädjen att få arbeta ihop med Peter kommer alltid vara tacksamma över de insikter och lärdomar han gett oss.

Det är med stor sorg som vi mottagit beskedet att Peter lämnat oss alldeles för tidigt, endast 36 år gammal. Han sörjs närmast av sonen Benjamin, övrig släkt och vänner.

Kollegorna på LT i Södertälje