Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Inget tyder på att de har hittat på det här”

Det var på lördagseftermiddagen som ett par i Grödinge började observera konstiga saker på himlen. Efter en sömnlös natt hörde de tidigt nästa morgon av sig till organisationen UFO-Sverige för att lämna en redogörelse för det inträffade.

Vad var det egentligen som utspelade sig i det lugna villakvarteret i Grödinge lördagen den 6 augusti? DN-journalisten och vice ordföranden för riksorganisationen UFO-Sverige Clas Svahn kan nu bekräfta att någonting faktiskt hände på himlen.

– Det finns bekräftelse på att någonting hände. På lördagskvällen blev flera personer uppmärksamma på ett märkligt fenomen i skyn. Observationer gjordes bland annat från Södertälje, Täby och Vallentuna. Men även från Göteborgstrakten, säger Clas Svahn.

Beskrivningarna av händelsen innefattar ljussken, blixtar och ljusklot, men även olika formationer av både ljus och av moln. Clas Svahn berättar att paret filmat händelsen under 25-40 minuter. Han har talat i telefon med kvinnan i Grödinge men när han på tisdagen besökte paret var det inte någon hemma. Senare under dagen fick han ett sms av dem.

– Jag har talat med kvinnan i telefon och jag hade tänkt prata med mannen i dag. Men just nu vill de inte prata med någon om det här. Händelsen har tagit hårt på dem och de mår inte bra helt enkelt. Ljusfenomenet som kvinnan beskriver har även andra sett i Västsverige. Nu skulle jag vilja prata med mannen och se filmmaterialet.

– Kvinnan blev så chockad att hon lämnade sitt hem. Inget tyder på att de har hittat på det här. Det tror jag inte att de har gjort, säger Clas Svahn till LT.

Vad kunde kvinnan berätta för dig?

– Hon pratar om gestalter och konstiga varelser som bildades i molnen och som målades upp i färger. Efter det gick de in igen och åt. Efter middagen gick de ut i trädgården igen och såg ljusfenomenen. Vid midnatt gick de och la sig. Men de kunde inte sova efter det inträffade.

Paret ringde det första samtalet till UFO-Sverige klockan 04 på morgonen.

– Klockan 06 ringde de igen och efter det ringde jag upp dem. Jag pratade länge med kvinnan och min uppfattning var att hon var en okej person men att hon var skakad av händelsen. Hon ändrade inte sin berättelse och klarade av att svara på de frågor jag ställde, säger Clas Svahn.

Vad som kan ha orsakat parets upplevelser har Clas Svahn svårt att säga, men menar att man ofta kan finna naturliga förklaringar.

– Vi har kontrollerat händelsen mot både väder och satelliter, och inget sådant har förekommit. När en sattelit går för lågt i atmosfären brinner den upp och det är ganska spektakulära saker som syns då. Vi har inte kunnat koppla det här till något sådant.

Södertäljepolisen skickade en polispatrull med polishund till adressen. Men varken poliserna eller hunden upptäckte något konstigt i parets trädgård.

– Polishunden var, enligt paret, nära en av gestalterna men hunden reagerade inte. Men när polisen hade åkt vände en gestalt och kom emot dem, då blev de rädda och tillbringade resten av natten hos en släkting.

Södertäljepolisen har inga anteckningar om händelsen.

Har du tidigare varit med om att polisen låter bli att anteckna liknande händelser?

– Det är inte så ovanligt att polisen inte antecknar händelser som det inte blir någonting av, säger Clas Svahn.

Händer det ofta att personer som observerat dylika händelser inte vill prata om dem?

– Det händer men det är inte vanligt, det har hänt i mer extrema fall när folk blivit rädda. Men att de inte vill prata alls, det är väldigt ovanligt.

Har du sett något oförklarligt ljusfenomen eller liknande över Södertälje? Tipsa LT på [email protected] eller genom vår tipsfunktion: http://lt.se/nyheter/tipsalt

Du kan också SMS:a eller MMS:a ditt tips till 72 001, inled ditt tips med LTS TIPS.

Kartbeskrivning

Pilarna i kartan anger observationsriktningen

1. - 18:30-04:15 - Ansikten bland molnen, lysande punkter på himlen och vattnet, strömmar i vattnet och gestalter i trädgården. (Grödingeparets observationer).

2. - 22:50 - Ljusblixtar ovanför molnensamt strålar i rund form men mest snabba ljusformationer.

3. - 23:00 - Som en serie kornblixtar i tät följd.

4. - 23:30 - Mängder av fallande stjärnor på en ganska liten del av himlen under cirka en minut.

5. - 23:30 - Stjärnfall var 5-10 sekund under cirka 10 minuter.

6. - 01:45 - Strålar som det regnade stjärnor ifrån.