Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget tillstånd för graffitiväggen

Ingenstans i kommunen finns en laglig graffitivägg. Ändå målas det för fullt i hamnen och Södertälje hamn som äger väggen tycker det är snyggt.

Det finns ingen laglig graffitivägg i Södertälje. Väggen vid hamnen där det förra helgen ordnades en graffititräff för ungdomar ägs av Södertälje hamn som aldrig givit sitt tillstånd för målandet.

– Vi har aldrig gett ett officiellt godkännande att måla där men de gör det så snyggt och bra att vi inte har någonting emot det, säger Erik Froste, vd för Södertälje Hamn.

Han tycker att ungdomarna som målar på väggen i hamnen sköter sig fantastiskt fint och har inga planer på att börja jaga de graffitimålare som utnyttjar platsen som gigantisk målarduk. Enligt Erik Frost har graffitikonstnärerna skrivit upp sina egna förhållningsregler på en bit av väggen. Regler som enligt Erik Frost följas till punkt och pricka.

– De är noga med att hålla rent efter sig och vi har inte hittat en enda sprayburk där nere, säger han.

Att graffitin skulle sprida sig till andra delar i hamnen är ingenting han märkt av. En bild som stärks av Susanne Ahrén vid Ahréns åkeri som håller till i hamnen.

– Det har inte målats på någon annan vägg i närheten, säger hon.

David Ringstedt, som anordnade förra helgens graffititräff är förvånad över att väggen inte är laglig.

– Jag var helt säker på att vi fått ett godkännande att måla där, säger han.

På Luna kulturhus delar man uppfattningen om att många ungdomar sköter sitt graffitimålande på ett bra sätt. Kulturhuset har under flera år anordnat kurser i graffitimålning för att ge ungdomar en chans att ägna sig åt en konstform inom lagliga former. Att kurserna skulle ha gett spridning åt olaglig graffiti håller han inte med om.

– Gentemot våra deltagare är vi mycket tydliga med att graffitimålande på allmän plats är olagligt om man inte har fastighetsägarens godkännande eller andra nödvändiga tillstånd, säger Anders Lerner, kulturchef vid Luna kulturhus.

Men hos polisen tänker man annorlunda. Enligt Dan Östman, kriminalinspektör i söderort, finns det en stark koppling mellan graffitikonsten och kriminalitet.

– De som sugs upp i graffitikulturen riskerar att hamna i en ond spiral av skadestånd, kronofogden och oklar skolgång, säger han.

Han menar att den aktiva graffitin är så kallad tagging, där graffitikonstnären skriver sitt artistnamn på offentliga och olagliga platser.

– Det är ett sätt för dem att sprida sitt varumärke, säger Dan Östman.

Enligt honom har polisen kartlagt klottrare i söderort och funnit att 20 procent av graffitimålare mellan 15-18 år missbrukar narkotika. Bland de som är över 18 år missbrukar 57 procent.